HİDE

Grid

GRID_STYLE
false
TRUE

blog

HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Header Ad

HABERLER

latest

YOUTUBE KANALI OLANLARDA VERGİ OLAYI!

  Selam arkadaşlar. Bu gün yine  YouTube  konusunda merak edilen önemli bir konuyu yazmak istedim. Herkesi korkutan bir konu bu...  Vergi ! ...

 

Selam arkadaşlar. Bu gün yine YouTube konusunda merak edilen önemli bir konuyu yazmak istedim. Herkesi korkutan bir konu bu... 

Vergi!


    YouTuberlar yıllardır içerik üretiyorlar. Bunu neden yapıyorlar? Çünkü ucunda para var. Kanal tutarsa azımsanmayacak miktarlarda para kazanabileceklerini biliyorlar. Tutmazsa eyvahlar olsun. Dünyanın zahmetini çekip, üstüne bir çok masraf ta yapıp üç kuruş kazanamadan ya pes ediyorlar ya da motivasyonlarını düşürdükleri için içerik üretmeyi geniş zamanlara yaymaya başlıyorlar. 

    Daha önce YouTuber olmakla ilgili tüm merak edilenleri kaleme almıştım. Okumak için Burayı tıklayabilirsiniz. Şimdi ise vergi konusu hakkında tüm bildiklerimi ve deneyimlerimi paylaşıcam. 
    
    

    Ülkemizde vergi sistemi 3 kaynaktan sağlanıyor. Kafanızı karıştırmamak için yüzeysel olarak anlatıcam. Aslında hepsine aşinayız. İlki gelir vergisi. Kısaca gelir getiren her türlü kazanç ve iratlardan alınan vergidir. İkincisi servet üzerinden alınan vergiler. Yani tapusu sizin olan evinizden, ruhsatı sizde olan aracınızdan alınan vergiler gibi. Son olarak ta yaptığımız harcamalardan dolayı vergi öderiz. Bunlarda KDV, ÖTV ya da damga vergisi gibi vergilerdir. 

    Peki YouTuberlar ne için vergiye tabi olmak zorundalar?
    Bunu en basitinden şöyle anlatabilirim. Senin kanalın var. Ve kanalın reklama açıldı. Açıldığı gün itibariyle artık videolarından para kazanmaya başlayacaksın. Bu paranın kaç lira olduğunun bir önemi yok. Sonuçta Google Limited Ireland hesabına kazancını yatırmaya başlayacak. İster 10 TL olsun, ister 50.000TL. Sen gelir elde etmeye başladın. Dolayısıyla vergi yükümlüsü olma zorunluluğun doğdu. Çünkü reklam geliri ticari kazançtır. Ticari kazançların tümü de gelir vergisine tabidir. 

    Ama benim kazancım daha 200 lirayı bile bulmadı diyebilirsin. Bunu şöyle düşün. Diyelim ki sen mahallede küçük bir bakkal dükkanı açacaksın. Bunun için sermayeye ihtiyacın var. Tüm birikimini hatta belki de kredi çekip borç alarak bu işe yatırıyorsun. Ve sonunda dükkanını açmayı başarıyorsun. Ama arkanda dağ kadar borç var. Kazanıp en kısa zamanda borçlarını ödemeye başlamalısın, ayrıca bir yandan da geçimini sağlayacak kadar gelir elde etmelisin değil mi? Oysa daha kazanıp kazanamayacağını bile bilmiyorsun. Hemen karşında kocaman bir mega market var. İnsanlar deli gibi oradan alışveriş ediyorlar. Yine de rızkı veren Allah'tır deyip yola çıkmış bulundun. Aslında o markete gidenlerin çeyreğinin çeyreği gelse seni ayakta tutmaya yeter. Ama gelip gelmeyecekleri kesin değil. Aslında bunu en başından biliyordun. Yine de o dükkanı açmaya karar verdin. Ya tutarsa... 

    Tabi o bakkalı daha ilk açtığın gün vergi levhanı da duvarına astın. Çünkü asmazsan maliye tepene biner. Bundan kaçınma şansın yok. Bunu biliyorsun. O yüzden en baştan bunu da hesaplarına dahil ettin ve gidip bir muhasebeci tuttun. O sana yol gösterdi, işlemlerini yaptı. Sermayende bu işler için de para ayırmıştın. Hepsini tıkır tıkır hallettin. Ve biliyorsun... Her ay muhasebecine muhasebe ücreti ödemek zorundasın. Ayrıca odaya da kayıt olup oraya da aidat ödemen gerekiyor. Ve üstelik her sattığın ekmek, sakız, çikolata, bisküvi için de vergi ödeyeceksin. Yani dükkanından satış olarak çıkan her şey için... Neden? Çünkü alış ve satış fiyatı arasındaki şey senin kârın. Ve kâr üzerinden devlete gelir vergisi ödemekle yükümlüsün. O yüzden daha en baştan bunların hepsini göze aldın. 

    Diyelim ki o ay kârın 10 lira. Ama o ay ödemen gereken kredi borcun 15 lira. 5 lira açığın var. Devlete "benim kredi borcum var, bu ay benden vergi alırsan bu borcu ödeyemem. Bu ay beni yok say. Bi sonraki ay hallederiz" diyebilir misin? Elbette diyemezsin. Bu arada geçinmek için sana parada kalmadı. Farkında mısın? 

    İşte arkadaşlar. YouTube kanalı açtığında, reklam gelirlerine hak kazandığın gün aynı yükümlülük altına girmiş bulunuyorsun. Artık reklam geliri elde eden ticari bir işletmesin sen. Henüz kaç lira kazandığının bir önemi yok. Muhasebeciye her ay 200 lira verip, mükellefiyet işlerini yapmasını sağlamak zorundasın. Ve her kuruş reklam geliri senin o bakkalın satışından elde ettiği kâr gibi işlem görmek zorunda. O gelir üzerinden gelir vergisi ödemek zorundasın. Youtuberların anlamakta en çok zorlandığı nokta bu. Ben işletme değilim, evimde video çekiyorum neden vergi ödemek zorundayım diye sorguladıkları şey bu...

     Yine bakkalı ele alalım. Bakkal, dükkanı açarken bazı masraflar yaptı. Ve o dükkanı işletmeye devam ederken de masraflar yapmaya devam edecek. Mesela kira ödeyecek. Stopaj ödeyecek. Belki dükkanın ampulü patladı onu halletmesi lazım. Ya da temizlik giderleri, yemek giderleri, yol giderleri olacak. Aylık ödemek zorunda olduğu elektrik, su giderleri de var. Belki bi de yanında bi çırak çalıştıracak, onun giderleri... Yani o dükkanı çalıştırmaya devam edebimesi için ön görülen ya da görülmeyen bir çok gideri olacak. Bu giderlerin faturaları da olacak elbette. İşte bu faturaları muhasebecisine verecek. Muhasebecisi de faturaları vergi dairesine her ay bildirecek. Yani gelirini beyan ederken, giderlerini de gösterecek. Bu giderler kârdan düşülünce geriye kalan ne ise işte vergi onun üzerinden hesaplanacak. 10 TL kârı vardı bizim bakkalın. Aynı ay içinde 5 TL de masrafı olmuş. Demek ki kârı 10 TL değil, 5TL. Gelir vergisi o yüzden 5 TL üzerinden hesaplanacak. 

    Peki YouTuberlarda nasıl işleyecek bu durum? Siz hangi alanda video yapıyorsanız o alanı kapsayan tüm masraflarınızı gider olarak gösterebileceksiniz. Mesela vloggersınız. Bu durumda otel, yol, yiyecek, kamera, mikrofon vs masraflarınız gider olarak kabul edilir. Ya da kendin yap kanalınız var. O zaman ürettiğiniz içerikler için kullanacağınız ipliğinden boyasına kullandığınız metaryalleri gider olarak gösterebilirsiniz. Tek şartla. Yaptığınız alışverişlerde mutlaka adınıza düzenlenmiş faturaları almalısınız. Siz artık ticari bir işletmesiniz. Öyle düşünün. Fiş geçerli değil. Fatura toplayacaksınız. Bu arada genel giderler herkes için geçerli. Adınıza düzenlenen elektrik, su, telefon, internet vs harcamalar da gider olarak beyan ediliyor. 

Gelir Dilimi VergiOranı
24.000 TL’ye kadar %15
53.000 TL’nin 24.000 TL’si için 3.600 TL, fazlası %20
130.000 TL’nin 53.000 TL’si için 9.400 TL, fazlası %27
650.000 TL’nin 130.000 TL’si için 30.190 TL, fazlası %35
650.000 TL’den fazlasının 650.000 TL’si için 212.190 TL, fazlası %40

    Gelir vergisi oranları üstteki tabloda. Sizin kanal kazancınız (giderler düşüldükten sonra)  2021 için buradaki rakamlardan hangisine tekabül ederse o oranda vergilendirileceksiniz. Bu rakamlar aylık değil yıllıktır arkadaşlar. Bunu da bilmenizde fayda var.

    Gelir vergisini anladık. Buraya kadar anlaşılmayan bir şey kalmadı sanırım değil mi? Sırada KDV var. Elbette Katma Değer Vergisiz olmaz! Neden? Benim bununla ne işim var demeyin. Sen de fatura keseceksin. Kime dersen, elbette Google a. Bu işi senin yerine muhasebecin halledecek. Ama fatura bilgilerini senin vermen gerekiyor. Ve işin enteresan tarafı şu. Senin kestiğin fatura hiç bir zaman Google a ulaşmayacak. Sadece kazancına karşılık kestiğin faturayı beyan etmek zorunda olduğun için bunu yapacaksın. Size kolaylık olsun diye bilgileri yazıyorum.

GOOGLE FATURA BİLGİLERİ
Alıcı: Google Ireland LTD
Adres: Gordon House
Barrow Street,
Dublin D04
E5W5 Dublin/IRLANDA
Vergi No:9999999999

Faturaya açıklama bölümüne ise Youtube adsense geliri ya da Google adsense geliri yazmanız yeterli.

    Vergi kalemleri aslında çok ta bilmeniz gereken mevzular değil. Onları muhasebeciniz halledecektir. Damga vergisi de var. Aylık düzenli ödemeniz gerekiyor. Bu konularda muhasebeciniz sizi bilgilendirecektir.

    Benim size tavsiyem işini iyi bilen bir muhasebeciyle çalışmanızdır. Ve vergiden bu gün kaçsanız yarın kaçamayacağınızı bilmeniz. Geciktirmek olayın varlığını maalesef yok etmiyor. Artık internet üzerinden yapılan tüm kazançlar incelenmeye başlandı. İşin kötüsü siz karar veremeden takibe yakalanırsanız ödeyeceğiniz cezaların ciddi meblağlara ulaşması... 

    Diyelim ki sizin kanalınız var. Ayda sadece 200-300 lira gibi bir kazancınız oluyor. Muhasebeciye verdiniz ve kalanı da vergiye gitti. Elinizde hiç bir şey kalmayacak. En iyisi ben kanalımı kapatayım deseniz bile geçmiş kazançlarınızdan yakalanma ihtimaliniz var. Çünkü banka hesapları siz farkına varmadan incelenip google dan yatan paralar takibe takılabiliyor.

    Benim bu olayda rahatsız olduğum yön şu. Yıllardır YouTube Türkiye'de faaliyetini sürdürüyor. Binlerce YouTuber içerik üretiyorlar. Ve vergi olayıyla ilgili geçmişte hiç bir açıklama yapılmadı. Ben geçmişte, kendi adıma vergi dairesine gidip nasıl yol izlemeliyim dediğimde bana yol gösterecek bilgiye sahip bir muhatap bulamamıştım. Yani maliye memurları bile sosyal medya üzerinden elde edilen kazançların nasıl vergilendirileceğinden bi haberdiler. Hâlâ bu türden defter tutmayı bilemeyen muhasebecilerin var olduğunu da duyuyorum.             

    Dolayısıyla Maliye Bakanlığı bu konuyla ilgili kesinlikle vergi affı getirmeli. Her şeyi kitabına uygun bir şekilde sıfırdan başlatmalı. İnsanlar bilmedikleri konuda -ki devlet bu konuda hiç bir bilgilendirmede yıllarca bulunmamıştır- cezalandırılmaları büyük bir adaletsizliktir. Şimdi herkes biliyor. Ama vergi dairesine gitmeye korkuyorlar. Çünkü bilmedikleri zaman diliminde aldıkları üç beş kuruş yüzünden büyük cezalar alacaklarından korkuyorlar. Ve "lanet olsun, ne demeye açtım bu kanalı, bin pişman oldum" deme noktasındalar. Devlet vatandaşın huzurunu temin etmek için vardır. Bu konuda mutlaka bir kolaylık getireceklerine canı gönülden inanıyorum.

    Benim bu konuda söyleyebileceklerim bu kadar. Umarım aklınıza takılan soruların cevaplarını bulabileceğiniz bir yazı hazırlayabilmişimdir. Kontrol dahi etmeden paylaşıyorum. Çünkü bu yazıyı bekleyen bir çok kişi olduğunu biliyorum. 

    Her şey gönlünüzce olsun. Huzurlu günler dilerim. Esen kalın...

2 yorum

  1. Faydalı bir yazı olmuş elinize sağlık. Peki muhasebeci ile çalışmak zorunlu mu? Kendimiz halledemez miyiz vergi işlerini? Bir de gider olarak göstereceğimiz masraflarımızın fatura tarihleri önemli mi yani ben diyelim ki youtube dan para kazanmaya başlamadan önce kamera ve tripot aldim ve aldığım tarihten 1 sene sonra para kazanmaya başladım bu durumda da gider olarak gösterebilir miyim?

    YanıtlaSil
  2. Becerikli KadınMart 19, 2021

    Çok teşekkür ederim sağolun. Muhasebeciyle çalışmak çok daha kolaylaştırıyor süreci. Bazı online platformlarda muhasebe işlerinin yapıldığı söyleniyor ama onların güvenilirliği sorgulanıyor. Kendiniz tutamazsınız maalesef. Gider olarak geriye dönük masrafları gösterebilmek için yanlış bilmiyorsam yasal bi değişiklik yapıldı. Önceden geçmiş bir yıl içindeki masrafları kapsarken şimdi vergi için geçerli takvim yılını geçmemek gerektiği şeklinde güncellendi diye biliyorum. Bunları iyi bir muhasebeyle görüşerek netleştirebilirsiniz. Umarım her şey gönlünüzce olur. Sevgiler...

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim.